вторник, 30 октомври 2007 г.

Що е то Двата кръга?

Има 2 вида хора - вярващи (1%) и невярващи (99%).

С какво се занимават вярващите? Със себе си. Всички проекти на църквата са насочени за вярващи ( и дори и да не са, са с религиозна терминология, което ги обезмисля). Събранията ни, албумите, web страниците и служенията ни.

А къде е нашата обществена позиция? Какво мислим за проблемите на деня? Как хората да разберат за реалния Бог, ако Той няма мнение по въпросите, които ги вълнуват? Нашите актуални теми вълнуват ли обществото? Къде е гласът на църквата?

Ние често се затваряме в нашето нещо, в нашия християнски свят, лепим си рибки навсякъде, не ходим по "нечисти" места, не говорим за "мръсни" теми и се отделяме от света, чакайки Исус да ни "отърве" от греха около нас. Tрябва да престанем да делим хората на вярващи и невярващи!

Всъщност Големия кръг това не е просто проект, а достигане на обществото, съвкупност на проекти, начин на мислене, излизане от черупката.

Някой християни не планират нищо - чакат Исус да се върне. Други планират как да влязат в служение и след това цял живот дейноста им е около това служение.

Ние имаме и друга задача и тя е обществена. Така, както да влезеш в служение и да послужиш на нуждата на хората в църквата е важно, ние трябва да се попитаме какъв е нашия обществен призив. Как ние ще повлияем на обществото около нас. Как ще помогнем за разрешаването на актуалните въпроси на ежедневието? Има ли област, която ни вълнува и искаме да променим?

Някой трябва да реши проблемите на нацията с корупцията, катастрофите, замърсяването, бедноста, здравеопазването, бюрокрацията, обслужването, услугите и тн.

Някой трябва да е реформатор - кой ако не църквата на живия Бог. Ако наистина вярваме че имаме реални отговори как едно цяло общество да е благословено, да ги извикаме от покрива.

Как да разберем коя е нашата област? Нормално е да сме свързани по някакъв начин с нея - аяко работим в дадена сфера и тя ни е интересна, може би трябва да започнем от нея.

Няма коментари: